Om Anders

Nils Anders Carl Wall, född 23 september 1974 i Botkyrka, är en svensk tonsättare, ljudkonstnär och ljuddesigner.

Under uppväxten i Västerås blev akustisk gitarr Anders Walls första instrument. Efter gymnasiet undervisade han i gitarr, mandolin, el-gitarr, elbas och ensemblespel på kulturskolan i Västerås och musikskolan och gymnasiet (estet-programmet) i Köping.

I den svenska TV-såpans barndom var Anders Wall driftchef på Hollyhammar där man gjorde TV-serien “Vänner & Fiender”. Runt 1000 avsnitt på tre olika språk spelades in innan Wall flyttade till London för en fortsatt TV-karriär på Bloomberg Ltd.

Åter i Sverige avlade han en masterexamen i komposition för film vid Musikhögskolan i Malmö och Lunds universitet. Samtidigt arbetade han som ljudbearbetare och TV-tekniker på Sveriges Television i Stockholm och Malmö.

Sedan sin examen har Anders skrivit musik både för konserter och olika medier, bland annat till kortfilmen Draken, som gick upp på Folkets Bio, gavs ut på DVD och framfördes av Malmö Symfoniorkester till storbildsprojektion i konsertprogrammet Score. Vidare har han komponerat Prins Achmeds äventyr, beställd och framförd av Storströms Kammarensemble, samt Vid vintergatans slut och spinoff-serien Pax Jordiska Äventyr.

År 2012 skrev Wall Rosenfred 2012 för kulturskolan i Varberg i vilket samtliga elever skulle kunna medverka. 320 elever deltog i uruppförandet och Kulturskolan Varberg beställde ett nytt verk, Rosenfred 2013.

Anders Wall driver företaget WallofSound AB och håller workshops i ”Att redigera med musik” för SVT-personal i Malmö och Göteborg. Han utför konsultuppdrag inom studiobygge, akustikfrågor, ljuddesign och teknik. Han föreläser ofta om filmmusik – både för intresserade och professionella – och har ett nära samarbete med Filmutbildnigen vid Skurups Folkhögskola.
På det musikvetenskapliga programmet vid Lunds Universitet har Anders utbildat studenter i musikteori och digital notation.

Anders har arrangerat en mängd musik för bla UNICEF och diverse CD-utgåvor. Han tillverkar sina egna elektroniska instrument, och är en stolt medskapare av mjukvaran SonicCouture Crowd Choir, 8Dio Fr33 Radicals & Fr33 Angels.

Wikipedia on Anders Wall.